Stránky

úterý 4. března 2014

Den pátý

       Dneska jsme měli v hostelu první snídani, tak jsme byli zvědaví. Ale byla to klasika, jedno vajíčko, toustový chléb, margarin, marmeláda, káva a džus. Ale jo. V 9,30 se dostavil chlápek z cestovní kanceláře, který nás včera odchytil na ulici, a přišel s dalším chlápkem, který nás prý bude celý den doprovázet. Teda! Máme řidiče a ještě technický doprovod!
   První zastávkou je Shwedagon Paya. Nádherná pagoda ležící nad Yangonem. Zlatem nám přecházeli oči. Strávili jsme zde víc jak dvě hodiny, ale mohli bychom i čtyři. Oba jsme si zde polévali a opečovávali jednoho z Buddhů. Je to tak, že ho je nutno polít tolikrát, kolik je člověku let a ještě jednou navíc, pro dlouhý a spokojený život. Opouštíme to místo s pocitem naplněnosti krásou Myamského buddhismu a pokračujeme dál. Navštívili jsme 20m sedícího Buddhu v Kohtatgyi Paya, obřího ležícího Buddhu Chaukhtatgyi Paya, nějaké pagody a nakonec Botataung Paya, kde jsou uchovány Buddhovy vlasy, zuby a nějaké kůstky. Vlasy jsou ve zlatém relikviáři, ty jsme neviděli, ale zub a kůstky ano. Zaujalo nás, že Buddhův zub byl velký jako malý kel od divočáka a náš průvodce nás bez mrknutí oka ujistil, že ten zub je tak velký, protože Buddha byl velký, a ukázal směrem vzhůru, jak asi. Na to už se nedalo nic říct. Viděli jsme tedy celou tzv. „velkou trojku“ pagod, ta včerejší se jmenovala Sule Paya, a tím náš pobyt v Yangonu může skončit.
     Průvodce s řidičem nás odvezl do kanceláře, kde jsme plánovali, kudy dál. Dali jsme dohromady skvělý plán na tři dny dopředu, cestovky to prostě umí udělat na míru, ale ta cena! Ty tři dny jenom doprava jejich autem a letenky do Mandalay by nás vyšli na 500 USD. To jsme mohli cestovat s Čedokem! Musíme tedy odmítnout a kupujeme si pouze jízdenky na zítřek do Kinpunu, což je výchozí místo pro návštěvu Kyaiktiyo se známým Golden rock. Pojedeme Busem, na autobusové nádraží nás ještě za 10 USD odvezou, za autobus, který jede asi 6 hodin jsme oba zaplatili dohromady 30 USD. Navíc jsme zjistili, že vůbec není problém platit v kyatech, děláme, že USD nemáme a raději si je necháváme na nejhorší časy. Kyaty se totiž bez problémů dají vybírat v bankomatech.
     Večeříme opět v pouliční místní vývařovničce, všude vaří a obsluhují tak 15letí kluci, jsou milí a je s nimi legrace, protože je jich pohromadě třeba pět, tak se předvádějí. Toto stravování je opravdu levné a není špatné. Všude dávají navíc i teplý čaj. Po večeři ještě „kafujeme“ na ulici, dáme fresh v obchodním domě a jdeme balit. Přijedou pro nás v 6,30 a v 9,00 nám to jede.

    Yangon je stále špinavý, hlučný a přelidněný, ale už nám to nepřijde, zvykáme si. Betel nemáme odvahu zkoušet.