Stránky

čtvrtek 6. března 2014

Den sedmý

   
     Po tradiční místní snídani, smažené rýži se zeleninou, se loučíme se zlatým viklanem a vydáváme se na stanoviště nákladních vozidel. Nechtějí nás. Divíme se , proč? Od vůdce čínské, asi, skupiny se dozvídáme, že na voze jsou jen Barmánci. Pro cizince jsou nákladní auta jinde, jede jich tam vždy méně, aby se tolik netlačili. Nabízí nám, ať jedeme s jeho skupinou. Cesta dolů je již mnohem příjemnější než nahoru. Náklaďáky s lidským nákladem musí jet pomalu, jinak by to neubrzdily. Co nás překvapilo bylo to, že cena byla jednou taková. Tedy 10 USD. Hold, za „pohodlí“ se platí.
Když jsme sjeli do Kimpunu, hned nás odchytil nahaněč dopravní kanceláře a měli jsme štěstí, za hodinu nám jel autobus do Baga. Za dvě a půl hodiny jsme na místě. Bago je opět průjezdní město, hlučné a tradičně špinavé. Vystupujeme na hlavní ulici, říkají jí dálnice, která prochází centrem. Tak tady někde se máme ubytovat? Hned je u nás chlapík, vypadá jak indián a od té chvíle jsme mu tak říkali, a nabízí, že nás odveze na motorce do levného ubytování. Chvíli se vyptáváme, orientujeme, nikam nespěcháme, on se svým parťákem také ne, nevnucují se. Nabídka za 15 až 20 USD za noc s tím, že nás tam odvezou dnes zadarmo, když si v jejich kanceláři koupíme jízdenku, až pojedeme dál. Vidíme, že tady stejně pěšky nic nenajdeme, stejně budeme muset najímat nějaké přibližovadlo, tak do toho jdeme.
     Nasedáme každý na jednu motorku, Martince indián galantně vezme batoh a dá si ho před sebe, na mě kašlou, jedu s báglem na zádech, a odvezou nás kousek od bus station, na předměstí mezi domky. Je tu starší motel, po Angličanech, který musel být luxusní, protože má i bazén, nyní samozřejmě zašlý a nefunkční. Máme na výběr pokoj za 15 nebo bungalow za 20 USD. Volíme country a je to zase dobrá volba. Buddha je nám nakloňen. S indiánem se domlouváme, tedy hlavně Martinka, která fakt dobře komunikuje anglicky a ti chlapi na ní berou, že nás vyzvednou ve tři a uděláme okruh po těch nej místech a zítra budeme pokračovat. Pak přichází na řadu dojednávání ceny, ale pánové jsou opravdu slušní. Vysvětlují, že můžeme přispět vládě nebo jim. Když zaplatíme jenom jim, provezou nás tak, že nebudeme muset platit žádné vstupné. Trochu se zdráhám to přijmout, nemáme za potřebí dostat se zde do nějakých problémů, ale zase na druhou stranu, proč nepodpořit chudý a sužovaný Barmánský lid?          Vysprchujeme se a o půl hodiny později, než bylo domluveno, s jejich omluvou vyrážíme. Prý jsou velmi zaneprázdnění, prostě na roztrhání. Kousek nás popovezou, asi k jejich základně, a tam nám mění nabídku. Prý, jestli nám nebude vadit, že bychom jeli jen na jedné motorce? Všechno je tu prostě crazy! Motorka pod námi a buclatým řidičem, prý bratrem indiána (haha), sůpí, ale jede. Objeli jsme toho dost, i hlavní pagodu a obřího ležícího Buddhu, ale nejsme unešení. Je to tu mnohem víc zanedbanější, než v Yangonu. Taky jsme už přebuddhovaní. Tentokrát tedy měníme plán my a domlouváme, že zítra ráno budeme pokračovat do Mandalay na sever. Je to dlouhá cesta, bus jede v 9,00 a stojí nás 16 USD pro jednoho. Indián zařídil jízdenky a ráno pro nás přijede. Dojednáváme, že zbytek peněz za dnešek mu zaplatíme, až nás doveze na autobus. Chová se zdvořile a důvěryhodně. Zatím máme opravdu jen velmi dobrou zkušenost s místními lidmi. Všichni jsou uctiví, ne falešně, ale upřímně. Tedy, zítra v 7,00 snídaně.

     Wi-Fi tu není, tak snad zítra večer.