Stránky

pátek 7. března 2014

Den osmý

     Máme stále velké problémy s připojením na Wi-Fi. Buď není vůbec nebo je připojení velice pomalé. Foto přidáme, až narazíme na kvalitní signál.
     Autobus z Baga nám jede v 9,30 a je to nejluxusnější bus, se kterým se v Barmě zatím přesunujeme. Má funkční klimatizaci a vstřícný a informující personál na palubě. Cesta trvá 7 hodin i s půl hodinovou přestávkou na oběd a jednou kratičkou na toaletu. Bago a Mandalay spojuje nová dálnice, která cestu výrazně urychlila. Jízdenka nás stála 16 USD na osobu. V buse s námi jedou dva Francouzi, tak u oběda mluvíme o našem i jejich cestování a kde kdo byl a tak.
     Po 16,30 jsme v Mandalay na bus stationu a najímáme opět levnou přepravu do centra, motorky. Podle Marti je to asi 7 km. Celou cestu v autobuse stále studuje Lonely Planet a o Barmě mi předčítá nahlas. Pořád kombinuje nové cíle podle toho, kde se zrovna nacházíme. A vychází jí to. Vždyť také s Buddhovou pomocí, kterému všude děkujeme, se stále daří. Přesun na motorkách nás stál dohromady 6 USD a hned ve druhém hotelu, který je v centru, se nám moc líbil pokoj. Je sice za 30 USD na noc, ale je opravdu čistý a tichý. Jmenuje se E.T. Hotel a je mezi 83. a 82. street. Bereme ho na 2 noci, protože si chceme udělat i výlet do okolí.
     Mandalay je už na první pohled zcela jiná Barma než Yangon. Není tu tolik špíny, bulváry nejsou přeplněné, domy nejsou zchátralé. Je to i tím, že je to město s největším počtem buddhistů a není tu tolik Indů. Je zřejmé, že je tu i víc peněz mezi lidmi.
     Po setmění navštěvujeme jednu payu (pagodu) kousek od hotelu. Byla hezky nasvícená, téměř nikdo v ní nebyl, jen dva mniši, z nichž jeden nám stále ukazoval, na co se podívat. Později zjišťujeme, že jsme viděli sochu jednoho z původních Buddhů ve zlatě. Opět jsme mu poděkovali a zašli na večeři do tradiční vývařovny, kam chodí místní z širokého okolí, ochutnali šanskou tradiční kuchyni a pak dlouho hledali místo, kde by nám udělali kávu. V Barmě moc kávu nepijí, podávají čaj, tak je to vždy trochu dobrodružství.

     Zítra musíme zjistit, odkud a kdy je možné se přepravit lodí do Baganu, abychom mohli trochu plánovat s časem. Nově se nám objevila možnost dostat se na jih, budeme muset přeletět letadlem, kde jsou prý krásné pláže. Tak uvidíme.