Den dvacátý první
Být v Bengálském
zálivu a koupat se v Indickém oceánu nám po těch pár dnech
stále připadá jako sen. Moře je zde velmi přívětivé a teplé.
Každý den jsme svědky odlivu, kdy oceán ustoupí až o dvacet
metrů a pláž se tak rozšíří o „písečnou dálnici“.
Rovný, čistý a pevný písečný povrch, po kterém chodit, je
jako procházet se po plyšové látce.
Tohoto pevného povrchu
využívají motorkáři z vesnice a vozí místní turisty k ostrovu
milenců, který je při odlivu s pevninou spojen písečnou dunou.
Jakmile přijde příliv, běda tomu, kdo na ostrově zůstane. Moře
se přelije přes dunu a hloubka je zde přes metr. I my jsme se již
několikrát na ostrov vydali, ale neodhadli jsme rychlost, s jakou
moře zaplavuje jedinou přístupovou cestu po souši. Je to ale vždy
velmi příjemná procházka, ať je brzy ráno nebo večer před
západem slunce.burácejícího oceánu, nebýt zahlcen západní hudbou a hlukem překřikujících se turistů, být vtažen do poklidného tempa barmského života, to je balzám na nervy.
Jednou jsme se
vypravili na kolech do vesnice. Je to asi čtyři nebo pět
kilometrů. Chtěli jsme hlavně zjistit, jestli je tu někde
internet, koupit nějaké ovoce a tak. Lenošivému tělu se moc
šlapat nechtělo, ale nakonec jsme dojeli. Ve vesnici se divili, že
jsme přijeli na kolech až ze Silver Coast beach, turisté se tu
nechávají vozit na motorkách. Když jsme se vraceli, mé kolo
přestalo šlapat, a tak jsem šel asi jeden kilometr po svých. Už
se také necháváme vozit na motorkách. Je tu univerzální cena,
1000 kiatů, což je 20,- Kč.
Je zajímavé,
pozorovat Barmánce, kteří tohle místo navštěvují. Přijíždí
luxusními vozy, celé rodiny, a pronajmou si na pár dní bungalow.
Potkáváme je jen na snídani, kde spořádají velké množství
jídla. Jsou také milí a usměvaví, ale mají dost nadváhu. Během
dne jen vidíme, jak je z restaurace zásobují jídlem. Tácy s
talíři vrchovatě naloženými místními pokrmy. To je jejich
představa blahobytu. A dokonce, i na tu snídani přijedou od
bungalowu, sto metrů vzdáleného, autem.
I nám začíná
hrozit nebezpečí, že tomuto životnímu stylu podlehneme. Moře s
pláží máme před nosem, kuchyni sto metrů a pod palmami je
takový příjemný chládek. Je namáhavé něco přes den udělat.
Koupání tak do 10,00, pak na verandu a číst či psát nebo jen
tak pozorovat dění kolem a rozjímat. Když se sluníčko přehoupne
přes nadhlavník, teplota pomalu klesá. Znovu do moře, projít se
po pláži, zajít na večeři. Večer si můžeme hrát karty a
poslouchat meditační hudbu z mého mobilu. V šest je tma, spustí
se elektřina a je možné dobít počítač a kameru. Nastrkáme
vodu na mrazák, aby zase zítra co nejdéle vydržela studená.
Na tomto úžasném
místě budeme ještě několik dní. Prostě jen tak budeme, spolu,
bez starostí a povinností, užívat a sdílet to s místními
lidmi, pro které je to normální. Když zafouká vítr, kolem nás
padají kokosy jako jablka v Čechách na podzim. Kokosy jsou velké
a spadnout na hlavu? To by nerozchodil ani Newton.
Při procházce po
pláži jsme zažili jednu veselou příhodu. Dva mladíci nás
požádali, zda bychom je nevyfotili, jak stojí v moři. Jeden z
nich měl stříbrný fotoaparát na řemínku na zápěstí, druhý
mi svěřil svůj mobil. Tály tam tak staticky, tak je pobízím, ať
dělají nějaké pózy. Začali blbnout, ten s tím foťákem
rozhodil ruce a šup! Aparát se smekl ze zápěstí a letí do moře.
Moc to mladíka nevzrušilo, pózy a focení bylo nutno dokončit.
Potom začalo velké hledání ve vlnách a nakonec se fotoaparát
vynořil. Všichni se radujeme, byl vodotěsný.
Jiná veselá
historka patří Martince. Četla si pod slunečníkem, sluneční
brýle ala Naďa Urbánková. Tolik se začetla, že nevnímala změnu
polohy slunce a když odpoledne přišla, měla krásně opálený
obličej. Jen za brýlemi ne! Vypadala jako svářeč po celodenní
šichtě či sova pálená.
26.3.2014 nám letí
letadlo z Yangonu do Bangkoku. Ze Silver beach již máme koupený
autobus za 9 USD. Mělo by nám to vyjít tak, že přijedeme na
letiště včas. Mám silný pocit, že věrní čtenáři shovívavě
prominou, že se odmlčím. Popisovat zahálčivý život mi nejde a
asi to není ani morální. Pokud se náhodou dostanu k internetu,
snad vložím ještě nějaké foto, ale spíš se ozveme až z
Bangkoku.
Teď se budu oddávat
pozorování mladíka, který přišel sklízet kokosy z palmy přímo
před naším bungalowem. Vylezl na palmu jako opičák a po provaze
spouští celé odseknuté trsy hladkých, zelených plodů. Jeden mi
nabízí za 20,- Kč. Čerstvý ořech, to si nenechám ujít.
Šikovně ho malou mačetou oseká, dole na plocho, aby stál, nahoře
tak, aby vznikla jen malá dírka na vsunutí brčka. Čerstvá
kokosová šťáva je skvělá, zcela jiná než u prodavačů kokosů
u chrámů. Když šťávu vysajeme, já hodně, Marťa jen cucne,
jdu do kuchyně poprosit, aby mi ořech rozsekli na půl a mohli jsme
vydlabat dužninu. Ta je jako želé a vůbec nemá tu specifickou
kokosovou chuť, kterou známe ze strouhaného kokosu. Vynikající!
„..a ještě jeden poznatek na závěr! Čerstvá šťáva z
kokosového ořechu má překvapivě rychlý, projímavý účinek!“
To není konec! Martinka
už od 12,00 kňučí, že má hlad. Nedivím se, když kolem nás
pořád chodí obsluha s těmi táci žrádla. Narušují nám
morálku. Přesně tohle jsem čekal, že jak se budeme rozlenošovat,
přijdou chutě a naše těžce shozená kila se budou chtít vrátit.
No nic, podlehl jsem. V naší milé restauraci nás vítal šéfkuchař
a asi i majitel, pan Mjův. Při našem příjezdu Marťa
neprozřetelně nahlédla do jídelního lístku a zaujalo jí, že
podávají mořské kraby. Zrovna je ale neměli a tak slovo dalo
slovo a pan Mjův slíbil, že hned jak nějaké uloví, tak nám
řekne. Ten den nastal právě dnes. Nevíme, nikdy jsme to nejedli,
stojí to 80,- Kč, necháme si je připravit dle doporučení
šéfkuchaře. Mezitím rozdáme místním malým klukům hračky a
obrázky. Pak je na stole. Koukáme na to jako prvňáčci na třídní
paní učitelku a moc nevíme, co s tím. Nakonec zvítězí naše
zvířeckost a klepeta začínají praskat. Je to neuvěřitelná
piplačka, probojovat se ke kousku masa. Hladový fajnšmekr si to
moc neužije. Všeho všudy masa jak na jednom malém kuřecím
stehýnku, a to jen na té spodní části. Jsme šťastní, že tu
kromě nás nikdo není, protože by se nám snad musel smát, jak
vysrkáváme, loupeme, drtíme, pliveme skořápky a zoufale hltáme
stroužky mrkve ve šťávě, s úmyslem se trochu zasytit. Po
dlouhém boji má Marťa ještě větší hlad, ale šéfkuchař nám
nabízí, že nám na večer připraví nějakou opravdovou
Myanmarskou večeři. Domlouváme se na 18,00 a chystám se na
placení se slovy, že je dobré, že jsme tento pokus udělali zde,
kde za to nezaplatíme mailant a shodujeme se, že to byli asi
poslední krabi v našem životě, že o tohle se klidně ochudíme,
i když ty ždíbky masíčka byli opravdu dobré. Marťa mou úvahu
zpochybní otázkou, kolik těch krabů vlastně bylo? Že by ta cena
byla za každého? No, bylo jich asi šest. Představa, kolik by nás
to stálo v Evropě mě trochu uklidní, když vytahuji peněženku.
Ne! Vážně jen 80,- Kč. „Hey, mr. Mjův! Co bude dnes k večeři!“
P.S. Ta večeře byla opulentní. Nemohli jsme to dojíst, ale museli jsme, abychom neurazili. Večeřet po barmsku by se každý den nedalo. To, co nám Mjův připravil bylo Braun Curry. Krevety, rýže, brambory, polévka, s kuřecím a zeleninou, lehce nakyslá a pálivá, také mísa restované zeleniny a čerstvé zeleniny. Jídlo pikantně kořeněné, no najedli by se z toho čtyři.