Stránky

středa 5. března 2014

Den šestý

     Představte si, že brzy ráno čekáte před hotelem na taxi. Přijede a odsouhlasí, že je to vaše taxi. Začne nakládat vaše batohy a v tom přijede druhé, to správné taxi. Řidiči se chvilku dohadují a pak ten pravý v klidu odjede a ješte vám na cestu dá vodu a mandarinky.
     Představte si, že se ocitnete na ploše fotbalového hřiště. Nechte na ní najet desítky autobusů všech typů. Přidejte k tomu zhruba tisíc halekajících lidí s různými zavazadly. Mezitím ještě mnoho pickupů nakládajících právě dovezené zboží. Nikde žádný anglický nápis a vy máte jednu a půl hodiny do odjezdu směr Kinpun, kam má cesta trvat šest až sedm hodin.
     Představte si, že to zvládnete a jedete v docela slušném autobusu a těšíte se na přestávku někde v půli cesty, a když ta chvíle nastane, v klidu si jdete ven protáhnout kosti. Od mladého německého páru se dozvíte, že už jste ale v Kinpunu a odtud jezdí náklaďáky přímo ke Golden Rock, zlatému viklanu vysoko v horách, který drží rovnováhu jen díky Buddhovu vlasu. Je trochu divné, že v buse již nikdo není, jen vaše batohy. Necháte se tedy pickupem odvézt na stanoviště náklaďáků, jenž mají na korbě lavičky, jednu za druhou, ale všechny pro malé, asijské zadky. Posádka na jednu korbu naskládá asi 50 lidí a vyrazíte.
     Představte si, že na tomto povoze jedete asi tři čtvrtě hodiny serpentinami do neskutečného kopce, někdy i v úhlu 45 stupňů, šílenou rychlostí. Slunce praží a většina lidí na korbě ječí při každém klesání jako na horské dráze a mají z toho psinu. Vy a ještě pár vyděšených, kromě Martinky, vzýváte Buddhu a i všechny křesťanské svaté, ať už to proboha skončí. Někomu je špatně, stará paní v řadě před vámi kolabuje a při životě jí udržuje asi její syn, mnich, masáží akupresurních bodů. Nakonec jim pomůžete eukalyptovým olejíčkem a vše dopadne dobře, jste na místě, můžete sesednout.
     Představte si, že přímo na Golden Rock, posvátném poutním místě, stojí slušné ubytování i 150 USD na noc a Vám se podaří ho získat za 55 USD, ještě s úžasným výhledem do údolí.
Představte si, že jste nějaká velmi známá západní celebrita, kterou všichni znají a jste na místě, kde je těch vašich fanoušků asi 2000. Všichni vás neustále pozorují, smějí se na vás, tahají za ruce a chtějí se s vámi pořád fotit. Hlavně před viklanem, ale nemusí být, důležité je mít fotku s vámi.
     Představte si, že jdete po kolonádě lemované místními restauracemi, před kterými 18leté vyvolávačky svádí hlasitý boj o každého zákazníka a vy se necháte zlákat. Vnímáte, jakou poctou je pro podnik, že jíte právě u nich a jak tím pomůžete přilákat další zákazníky. Po celou dobu těchto představ bojujete se svým egem, které vůbec neví, co má s tímhle množstvím zájmu dělat.
     Představte si, že to není představa, ale skutečnost. Jsme na cestě za exotikou, ale dnes jsme exotičtí my. Bílých turistů je tu opravdu jen několik. S jednou bílou turistkou, trochu starší, než jsme my, jsme se potkali již v Yangonu. Cestuje sama, je Němka, jmenuje se Angelika a je prostě správná. Znovu jsme se potkali na Golden Rock a to už jsme si museli vyměnit e-mail, protože nic na cestě není náhoda.
     Zítra ráno si chceme přivstat na východ slunce a být u viklanu, až se do něj opřou první sluneční paprsky. Potom musíme absolvovat šílenou jízdu na korbě náklaďáku zase dolů, zpátky do Kinpunu a odtud busem do Baga. 
     Barma už nás přijala a my jí taky.